2 Eylül 2016 Cuma

Thassos Gezi Rehberi







Yaklaşık 4 sene önce adını duyup , merak edip , araştırıp , plajlarına hayran kalıp gitmek istemiştim. Kısmet bu seneyeymiş. Senelerdir hep bir road trip hayalimiz vardı. Şimdilik yurtdışına araçla çıkarak , uzun road trip hayalimizi başka bir seneye erteledik. Gitmeden önce ; acaba araçla mı çıkmak yoksa otobüsle Kavalaya kadar gidip ordan araç mı kiralamak daha uygun ve rahat olur diye düşündük. Sonra bayram kalabalığı , otobüsle gümrükten geçerken çok bekleniyormuş , normal araç sırası daha kısa oluyormuş gibi bir kaç blogda yazı okuyunca , Kemalinde kendi arabamızla gidelim hevesi birleşince "araçla yurtdışı" araştırmalarım başlamış oldu.

Araçla yurtdışına çıkarken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle bir sıralayım o zaman :

1.Ruhsat sahibinin araçta olması durumunda (kullanan kişi veya seyahat edenlerden biri olabilir) ;

  • Sürücü ehliyetinin yeni (cipli) ehliyet olması (eskiden daha maliyetli bir işlemi varmış , fakat şu anda cipli ehliyete sahip olduğunuz zaman Avrupa'da geçerli ehliyete sahip olmuş oluyorsunuz) Bunun için öncelikle emniyetin sitesinden randevu almalı , gereken evrakları toplamalı ve randevu gününüzde önce parmak izi vererek işlemlerinizi tamamlamalısınız. Size verilen geçici ehliyet kağıdının ardından yaklaşık 1 hafta içerisinde yeni ehliyetiniz vermiş olduğunuz adrese posta ile gönderiliyor. 
  • Araç için yeşil sigorta yaptırmalısınız. ( Herhangi bir sigorta acentasından yaptırabilirsiniz. Nasıl sağlık sigortası yaptırıyorsunuz aynı şekilde araç için gerekli sigortayı da o şekilde yaptırabilirsiniz. Yurtdışında kalacağınız süreyi kapsayacak şekilde yaptırmalısınız. Minimum süresi 15 gün bunun fiyatı 63 €. 15 gün ile 1 yıl arasında değişen geçerlilik süreleri var. Fiyatlar standart. Hangi firmaya giderseniz gidin turingin belirlediği fiyatlarda yapmak zorundalar. 
2.Ruhsat sahibi araçta değil ise ; sürücüye vekalet yazısı yazması gerekiyor. Aynı şekilde kiralık araçlar için firma yazı yazmalı , çoğu firma yurtdışına araç çıkarılmasına izin vermiyor ama izin verenlerden de vekalet yazısı almak şart. 

Ufak bir not : Türkiye gümrüğünden geçmeden harç pulu alabileceğiniz bir yer var , biz o şekilde almıştık. Unutanlar panik olmasın. 



Genelde bayramlarda Bozcaada'ya gittiğimiz için esas trafiğin Ege ve Güney bölgelerine olduğunu bilsek de tedbirli davranarak erken çıktık. Kozyatağı İpsala arası 276 km. Yaklaşık 3 buçuk saatte İpsala Sınır kapısına vardık. Çok fazla sıra yoktu , pasaport kontrolünden geçtikten hemen sonra free shopa şöyle bir göz gezdirdik. (Tr tarafından free shopa girince hep aynı cümle "öbür taraf daha iyimiş", ama gerçekten de öyle ) Meriç üzerindeki sınırdan geçerek Yunanistan kapısına ulaştık. İşte sıra burada başlıyor. Vardiya değişimine ,iş yavaşlatmanın yaşandığı ve de bayram yoğunluğunun olduğu bir döneme denk geldiğimiz için yaklaşık 2 saat kuyrukta bekliyoruz. Sürücü ve araç belgeleri kontrolünden sonra pasaporttan da geçerek hoş geldik "Hellas".



Thassos'a iki yerden feribot var ; Keramoti ve Kavala. Keramoti hem İpsalaya hemde adaya daha yakın ve de feribot saatleri daha sık. Kavala'yı daha çok otobüsle geçenler kullanıyor , çünkü Türkiyeden kalkan otobüsler Keramoti'ye uğramıyor. Feribota biniyoruz ve binmemizle beraber "gel abi, yanaştır, yenge sen in arabadan " diyen görevlilere şaşıyoruz. Yetmiyor kafeden çay almak için sıra beklerken çalışan kızın senden benden daha düzgün bir şiveyle "size 3 kahve olacak sanırım" demesiyle , heralde Thassos yerine Bozcaadaya geldik diye düşünüyoruz. 



Yaklaşık yarım saat süren feribot yolculuğunun ardından Thassos a varıyoruz. Adanın %80 i Türk turistle dolu , 3 arabadan 2 si Türk plakalı. 

Adada limanın olduğu Thassos bölgesinde yada bizim gibi güney batıdaki Limenaria'da kalabilirsiniz. Gün içerisinde plaj plaj gezeceğimiz için akşamları daha sakin bir bölgede konaklamayı tercih etmiştik. Ada büyük, araçla gezmek daha mantıklı. Taksi kullanabilir veya adadan da araç kiralayabilirsiniz. Ama ada etrafındaki muazzam plajları gezip kafanıza göre takılmak için araç daha iyi bir seçenek. Otelimize 40 dakika sonra varıyoruz. Triada Hotel i yol kenarında hemen buluyoruz. Alfabeye bir süre sonra alışıyor insan. Yolda gelirkende sınırdan geçtikten sonra bir sorun yaşamadık. Latin harfleriyle de yazıyor aynı zamanda. 



Otele 5 gece için 2 kişi 230 € ödüyoruz. Adada her bütçeye uygun konaklama imkanı var ama ortalama fiyatlar gecelik  20 ila 70 € arasında değişiyor. Daha lüks ve adult only çalışan otellerde mevcut biz ortalama bir otelde kaldık. Kliması çalışsın , temiz olsun ve akşam ouzomuzu içtikten sonra yürüyerek otele dönelim şartlarımızın hepsini fazlasıyla karşıladı. Triada Hotel

Hangi plaja gitmeli , ne yemeli ne içmeli ?

Plajlar konusu bence herkes için değişebilir. İstekler , denizden beklenti ve hizmet herkes için farklı olabiliyor. Bu yüzden gittiğimiz her plajı detaylıca anlatmaya çalışacağım , kim nerede kendinden bir şey bulursa oraya gitsin :)

Thassos Plajları 



La Scala 

Adanın amiyane tabirle en "ciks" beachi. Çeşmeden görmeye alışık olduğunuz turist profili burada sizi karşılıyor. Eda Taşpınar tenli ablalarımız biz Türküz diye bağıran kolyeli abilerimizin hepsi burada. Rezervasyon yaptırmakta fayda var. Biz 8 kişi olduğumuz için Türkiyede asla ama asla yanına yanaşamayacağımız tüllü şekil localardan yer ayırtmıştık. Tüm gün için totalde locaya 90 € vererek ister 1 kişi ister 15 kişi ister 30 kişi (abartmamak lazım tabi ) burada zaman geçirebilirsiniz. Loca ücretini yemek ve içeceklerde harcayabiliyorsunuz. Menüde yazan herşeyde geçerli. Menüde yemek yok deniyor ama fast food tarzı ve atıştırmalık bir sürü seçenek var. Tesisin restaurant bölümüde var sanırım menüde yemek yok demelerinin nedeni o. Loca kiralamak istemiyorsanız şezlonglarda ücretsiz olarak oturabilirsiniz. Denizi sığdan yavaş yavaş derinleşen tarzda. Adanın genelinde bu şekilde diyebilirim. Bir kaç günümüz daha olsa 2. kez gelmek istediğimiz yerdi. Mutlaka bir gününüzü buraya ayırmalısınız. Kalabalık benim için önemli diil , hizmette kusur olmasın, en şahanesinden koktelyimi içeyim güzel de bir deniz olsun derseniz La Scaladan şaşmayın.





Glyfada Otel Beach



İlk gün la scalada yer olmadığı için tesadüfen keşfettiğimiz yer. Blogların hiç birinde rastlamadım. La scaladan çıkıp liman tarafına doğru giderken yaklaşık 100 m ilerde tabelasını görebilirsiniz. Eski ve bakımsız bir otel ve çok konuşan görevli amca kapıda sizi karşılıyor. Plakayı görünce başlıyor Türkçe konuşmaya. 2 € şezlonglara ve 4 € da araç parkına ücret alıyor. Yemek 3 çeşit tost var. Tost derken tavuklu , domuz pastırmalı ve biftekli sıcak sandwich olduğunu sonradan anlıyoruz. İçecek çeşitleri de var. Plajda toplamda 15 kişi falan vardı. Zaten biz 8 kişiydik , geriye sizden başka kimse yok denicek kadar az insan kalıyor. Bence adanın en bakir ve en güzel denizi. Çok fazla konfor beklemeyin ama ağacın bittiği yerde denizin başladığı , cam gibi denizin dibinin göründüğü bir yer. Otelde kalanların otel şartlarından çok memnun olduğunu sanmıyorum , ama deniz ahh o deniz. Glyfada Otel thassos yazarsanız navigasyon sizi doğru yere çıkarıyor. 



Marble Beach 






Meşhur mu meşhur marble beach. Yolu hakkında aman çok kötü koca koca taşlar var dikkatli gidin gibi yazılar çok okudum. Biz o kadar da kötü bulmadık. Liman tarafına çok yakın. Tabelalar her yerde. Küçüçük bir koy. Tesisler olmaya başlamış. Şezlong kiralama yapan ve soğuk içecekler satan bir yer açılmış. Açıkcası bence bozulmaya başlamış burası. Sabah çok çok erken saatte gitmenizi öneririm. Biz 10 gibi gittiğimizde arka taraflarda zar zor yer bulduk otağımızı kuracak. Arabaya bile yer bulmakta zorlandık biz , siz siz olun sabah 8 gibi marble da olacak gibi plan yapın. Bir de marble yoluna sapınca ( bu arada marble beach saliara olarak da geçiyor ) broşürler dağıtan çocuklar dikkatiniz çekecek. Halk plajı olan marble ı 300 metre geçince yeni açılan tesisli bir plaj daha var. Biz o tarafa gitmedik ama gidenler daha sakin olduğunu paralı olduğu için çok insanın gelmediğini söylüyor.



























Golden Beach 


Marble a çok yakın. İkisini aynı güne planlayabilirsiniz. Normalde otel olan Golden Beach'e kendi şezlongunuzla gitmeniz lazım. Otel kendi şezlonglarını dışardan gelenlere kullandırtmıyor (baya kilitli bir sistem yapmışlar , çakallık yapıp nolacak ya otururuz taktikleri sökmüyor). İçeri girmek için araba başı 3 € vererek girebiliyorsunuz. Plajı upuzun kum olan Golden Beach de; şöyle bir yüzüp spor yapayım derseniz buna pek uygun diil. Biz o gün dalgalı olan denizde baya eğlenmiştik. Daha çok serinliyim çıkayım tarzında bir deniz. Duş alabilir ve yemek yiyebilirsiniz. Ama yemek işini birazdan okuyacağınız Panagia köyüne saklamanızı tavsiye ederim.






Alyki Beach





























Glyfada dan sonra denizi 2. favorim olan yer. Kapalı bir koyda turkuaz bir deniz. Yanyana sıralı tesisler var, hepsinde fiyat değişiyor. Beğendiğinize fiyat sorup , şezlongundan ve yemek bölümünden yararlanabilirsiniz. Burayada erken gitmenizde fayda var. Zira saat 2 ye kadar denize sıfır olan konumumuz 2 den sonra 3. sıraya kadar geriledi.Evet denizin içine bile şezlong koyuyorlar bir süre sonra.





Oynamaktan yorulan çocuk


Bizim gidebildiklerimiz bunlarla sınırlı kaldı maalesef. Ama aklımın kaldığı Makryammos , Psili Amos ve Paradise Beach  var. Umarım bir sonraki Thassos ziyaretimde onlarada giderim. Size tavsiyem görebildiğiniz kadar sahil görün , mutlaka aklınızın kaldığı olacaktır. Rüzgara göre de gideceğiniz beachlere karar verebilirsiniz. Bir taraf dalgalı ise o gün adanın diğer tarafını değerlendirmeniz günlerinizi harcamamak için ideal bir plan olur. 



Panagia Köyü







Limenaria ' dan Marble tarafına gittiğimiz gün sabah 9 gibi içinden geçip , oğlak çevirme yazısını okuyup aklımıza kazıdığımız köy. Elena Restaurantta hayatımdaki en iyi kokoreçi yedim. Oğlak ve kuzu çevirmesi meşhur. Karışık söyleyip hepsini tadın derim. Biraz yorulabilirsiniz ama bu dağ köyünde 1 2 saat yürüyüş yapabilir ve tepedeki Hotel Thassos Inn in cafe kısmında frappe içip serinleyebilirsiniz. Ayrıca Elena Restaurantın tam karşısındaki mavi sandalyeli köy kahvesinde oturup, ne kadar da benziyoruz aslında millet olarak geyiklerini yapabilirsiniz. 











Manastırı ziyaret saatleri dahilinde gezebilirsiniz


Dondurmaları harika bir cafe



 Thassos'da Yeme İçme

Limenarida kaldığımız için akşam yemeklerimizi orda yedik bu yüzden restaurant olarak farklı deneyimlerimiz olmadı. Hatta ilk gittiğimiz yeri çok beğenip 3 akşamda orda yedik. 

To Limani


Limenariada sahil kısmından yürüdüğünüzde en uçtaki restaurant. Önünde asılı ahtapotlar ve şirin iskemleleri dikkatinizi zaten çekecektir. Rezervasyonsuz yer bulmak pek mümkün diil. Ama bir gün öncesinden giderseniz yer bulmakta güçlük çekmezsiniz. Güneşte kurutulmuş ahtapot ve jumbo karidesi yemeden dönmeyin. Sahibi Niko o kadar candan ve o kadar iyi bir ev sahibi ki bizi resmen 3 gün kendine bağladı. Ortadaki masada şarkı söyleyenler ve arada onlara katılan Niko , sizi bu restaurantın ortamına aşık etmeye yetecektir. 3 gün öncesinden haber verdiğiniz takdirde güneşte kurutulmuş ahtapotunuzu  İstanbula kadar muhafaza edecek şekilde hazır ediyorlar. 8 kişi 100 € gibi komik bir hesap ödedik. Alkollü içki ve menüdeki hemen hemen tüm deniz ürünleri dahil bu fiyata.


























Kostis Restaurant



Yine sahil sırasında yer alan bu restaurant deniz ürünleri haricinde yerel yemekleri de tadabileceğiniz bir yer. 

  • Thassos birkaç kere daha gelinip keşfedilecek yerleri olan bir ada. İnsanları sıcak kanlı , Türkleri seviyorlar , denizi çok güzel ve İstanbula çok yakın. Bayram gibi kalabalık periyodlardan kaçınarak yaklaşık 5 saate adada olabilirsiniz neredeyse Bozcaada kadar.
  • Konaklama ve yeme içme gerçekten çok uygun
  • Adadan frappe içmeden dönmeyin
  • Greek cafe genel olarak türk kahvesinden daha tatlı , şeker isteğinizi buna göre söyleyin. To limanide baya bildiğiniz Mehmet Efendi geliyor. 
  • Panagia köyüne mutlaka uğrayın ve manastırın yanındaki atölyeden ev yapımı çömleklerden alın.
  • Foursquare hesabımdan Thassos Yeme İçme ve Plajlar listesini eklemeniz size kolaylık sağlayacaktır. 
  • Deniz ürünlerinden yiyebildiğiniz kadar yiyin.



Thassos'u çok sevin , biz çok sevdik. 


2 yorum: