20 Ağustos 2016 Cumartesi

Nasıl Evlendik ?





Evlilik süreci zor zanaat. Bir şeyin başına düğün, gelin , evlilik sözcükleri eklenince zaten fiyata x2 hatta x5 falan ekleniyor. (bkz. gelin başı ) Malum orta halli ailelerin çocuklarıyız , çok fazla masraf yapamayız ama düğünde yapmak istiyoruz. İşte bu yazımda az masraf yaparak kendi backyard weddingimizi (amerikalıların kendi arka bahçelerinde düşük bütçe ile yaptıkları düğün)nasıl yaptık onu anlatmaya çalışacağım.

İlk önce nasıl bir konseptte düğün yapmak istiyoruz ona karar verdik. Son yıllarında modası olan kır düğünü çok hoşuma gidiyordu. Pinterestte ne beğensem rustic tarzda , kırada uyarlanabilir. Bir de hiç zaman salon insanı olmadım , hiç bir zaman kendimi kabarık bir gelinlik içerisinde düşünmedim , daha çok helenistic ve uçuş uçuş bir gelinlik istiyordum. Düğünün tarzıyla , gelinliğinin uyması da bence çok önemli , sahil düğününde prenses modeli giyerseniz komik olur bence (tabi herkesin kendi zevki bir insan sahilde evlenip prenses giymek isteyebilir.) , ama bence insanın kendi tarzıyla da uyumlu bir şekilde evlenmesi daha hoş olur . Yıllar sonra annelerimiz gibi (çoğu 80 lerde evlenmiş bizim jenerasyonun anneleri ) dolma saçlarla ne komik olmuşuz der miyiz acaba ?


Gelinlik : Vakko 


Damatlık : Hugo Boss




Kır düğünü fikri cepte , şimdi sıra geldi mekan bulmaya . İstanbul da kır düğünü denince ilk akla gelen yerlerin hepsi genelde Sarıyer Bahçeköy mevkinde yer alıyor. Google da bir arama yaparsanız 10 a yakın mekan çıkıyor zaten karşınıza. Daha önceden düğün yapanlardan gördüğüm bir yerde aklım kalmıştı Event Garden. Gidip görüştük , çok güzel beğendik , hayaller kurdum şunu şuraya bunu buraya koyarız vs. Ama gel gelelim önümüzde organizasyon firması sorunu vardı. Genel olarak düğün mekanları size basic bir süsleme verirler . Nedir bunlar , masa örtüsü , orta çiçek , bazen gelin yolu süslemesi bile oluyor . Tamam hiç yoktan iyidir ama nerede o kütüklü süslemeler ve bir mum falan koyalım güzel olur , yılın trendi şeker masası da mı yapmayalım yani . İnsanoğlu maalesef her gördüğünü istiyor evet , hele ki "aman insan hayatında bir kere evleniyor" mantığıyla her şeyi yapmak istiyor. Event Garden  çok güzel ve tecrübeli organizasyon firmalarıyla çalışıyor ,eminim ki istediğim her şeyi yapabilirler ve harika sonuçlar çıkarırlar ama , AMA AMA bütçemizin çok üzerinde. Çünkü iş sadece düğünle bitmiyor. Ev düzmek zaten başlı başına bir masraf deryası iken , düğündeki muma çok para vermek istemiyorum açıkçası. Bu yüzden Event Garden maalesef elendi , çünkü haklı olarak organizasyon firması dışında kendimiz bir şey yapmamıza izin verilmiyor.

Düğün yerini bulmuş mutlu Pelin

Tekrar başa döndük ve yer aramaya başladık, instagram saolsun Villa Riva Garden'ı onun sayesinde bulduk. İnanılmaz güzel bir yer , aklımdaki backyard wedding e uygun , ve de muhteşem bir iskelesi var (orada nikah ne de güzel kıyılır ). Hemen mail attım , Erdal Bey (artık abimiz oldu ) geri dönüş yaptığında daha da havalara uçtuk , fiyatlar ortalamaya göre gayet makuldu. Kesin bi bit yeniği var bu kadar kolay olamaz dimi yer bulmak ? Erdal Abiyle (hemen de abi oldu , çünkü kendisi o kadar tatlı ve iyi yürekli bir insan ki ) Villa Riva Garden da buluşmak üzere sözleştik. Yanımıza Gamze ve Oğuz u alarak görüşmeye gittik. Gerçekten de kendi evi olan Villa Riva Garden 2 katlı bir ev , bahçede havuz yeşillik alan ve iskeleye sahip sıcacık bir mekan. Bize önceki düğünleri izletti , şartları konuştuk , mekanı gezdik. Tamam bulduk düğün yerimizi , organizasyonu da zorunlu tutmuyor. Daha ne isteyelim ki :) Dileyen iletişim bilgileri için bana yazabilir.

Şimdi sıra geldi organizasyon detaylarına , Erdal abi masa örtüsü ve orta çiçeği ücretsiz olarak sağlıyor  ve kendindeki malzemeleri de kullanmamıza izin veriyor.

Benim ihtiyaç listem şu şekildeydi ;

  • Runner
  • Masa ortasına dilim kütük
  • Supla kiralama
  • Şeker masası için bir sürü birşey (ona ayrı başlık açacağım) 
  • Tag için kumaş ve çiçek
  • Davetiye
  • Menü kartı
  • Nikah şekeri

  • Nedime Elbisesi
  • Nedime Çiçeği ve hediyeleri
  • Gelin Çiçeği ve yaka çiçekleri
  • Gelinlik
  • Damatlık
  • Gelin Tacı
  • Fotoğraf
  • Saç - Makyaj
  • Düğün Pastası
Organizasyona ait tüm detayları Eminönü'nden hallettim diyebilirim. Runner için jut kumaşını (çuval kumaşı diye de geçer ) ticaret üniversitesinin tam karşısında küçücük bir dükkandan aldım. Toptan satan bir yer ama bende yaklaşık 60 metreye yakın almıştım , 100 TL vermiştim amca çok tatlı bana 5 metrede fazla vermişti. Yanlarına dikmek için de dantele 40 TL vermiştim. Dikmek için terziler 200 300 TL istemişlerdi , ama Esra saolsun bir akrabasının bu işleri yaptığını bana da seve seve yardımcı olacağını söylediğinde bu işi de halletmiş olduk. Runnerlarım halen Villa Riva da. 1 tanesini kurtarabildim sadece.Planım arkadaşlarıma hediye etmekti ama yemek firması masa örtülerinin içinde runnerları da toplayınca :( bulamadım. Şu an bu seneki tüm düğünlerde benim runnerlar kullanılmış resimlerden gördüm. Umarım kullananların bir hayır duasını alıyorumdur. Lakin Eminönünde 30 kg jutu taşıyan Berfumunda runnerları diken Müşerref Teyze 'ninde (nam-ı diğer Müşo Yenge)  çok büyük emeği var 24 adet runnerda. Buradan runnerları kullanan gelinlere sesleniyorum , helali hoş olsun imece usulu düğün budur :) sonuç olarak en basic runnerın 10 TL den başladığı bu zamanda 140 tl ye 24 runnerım olmuş oldu.

Masa ortasına kütükleri ise yine Eminönündeki Özdemir Ahşap dan aldım. Gidip istediklerimi seçtim saolsunlar hazırlayıp bana kargoyla gönderdiler. 

Supla işte düğündeki en pahalı şey oldu. Kimine göre gereksiz , tabakların altında kalan bir şey ama ben nedense çok istedim. Daha önce Berfu'dan duyduğum Mustafa Organizasyon 'un kendi yerine giderek altın detaylarda suplaları da seçtik. Burada sadece lojistik olarak sorun yaşadık. Eşim bir gece önce arabaya yükledi , ve düğün yerine 200 adet suplaların sesleri eşliğinde gittik. Aynı şekilde düğünden sonraki gün gidip teslim ettik. Bunu iyi ayarlamak gerekiyor. Polo aramıza sığdı ama bu pek akıllıca bir iş değildi. 





Şeker masası için nişandan kalma objelerle beraber , Metro Gross marketten aldığım şekerler ve bir gece önce kurtarıcım yetenekli arkadaşım Berfu ile yaptığımız beze kulesini kullandım. Bir de hazır limonata ve çilek şurubunu karıştırıp çilekli limonata yaptık. Masada kullandığımız tabakları http://www.kullanatmarket.com dan aldım. Her renk , her desen , her temaya uygun plastik tabak ve parti malzemelerini bulabilirsiniz. 


Beze için herhangi bir pastahaneden beyaz beze aldım , pasta için satılan straforlardan alıp kürdanla sapladık. Sonrada yenebilir gıda spreyi alarak tüm kuleyi altın rengine boyadık. Çok kolay ve düzgün yapışmıyor , strafor yüzeyi düz olmadığı için aralarda boşluk kalabiliyor. Dikkatli olmak lazım. 



Pipet etiketlerini herhangi bir
matbaa da bastırabilirsiniz
Yönlendirme tabelasıda el yapımı



























Tag için English Home dan dantel perde aldım ve halacığımın elleriyle yaptığı çiçekleri taktık. Bu takma aşamalarında biz resim çekimindeydik. Şimdi büyük bir teşekkür ve minnet konuşması geliyor :)

O günkü muhteşem ekibimiz her şeyi o kadar güzel yaptı ki. Dostlarınıza güvenin , eğer gerçekten dostlarsa sizin en mutlu gününüzde akşam 6 ya kadar kan ter içinde kalarak çalışırlar. Yükseklik korkusu olan Sait ışıkları çadırın içinden geçirmek için merdiven tepesinde saatlerce çalıştı.


Işıkları çadırların içinden dolandırınmak çok akıllıcaydı ve inanılmaz şık durdu




El yapımı naked cake in yerine ne geçebilir ki 
O gün saatlerce kuaför masasında oturmak yerine , Berfum kendi elleriyle düğün pastamızı yaptı. Tahta yazılarımızı ve biberiyeleri tek tek ayıkladı Gamzecim. Masaları benim istediğin gibi yapmak için Esra,Selce,Berfu, Gamze akşama kadar didindiler. Tagın düzgün olması için onlarca çivi çaktı Tarık, Umut ve Sinan. Karşılama masasını özenle düzenledi Altuğ ve Begüm :)  Onlar olmasaydı düğün asla düğün olmazdı. Hepsi ama hepsi tek tek o kadar değerliler ki , yıllara uzanan arkadaşlığımız dostluğa sonradan da kardeşliğe dönüştü. Sizde gözünüz kapalı güvenebileceğiniz dostlarınıza sıkı sıkı sarılın , hayattaki en değerliler onlar çünkü. Evet kamu spotumuz dan sonra devam edelim :)




Selce ve Umut tagda kullanılacak perdeyi kesiyor


Ve sonuç muhteşem

Yol boyunca davetlileri düğün yerine getiren tabelalar damat bey tarafından asılmıştı


Davetiye için etsyden satın aldığım grafikleri yetenekli iç mimar , nikah şahidim , lise sıra arkadaşım Altuğ bir sanat eserine dönüştürdü. Menü kartı , nikah davetiyesi , adres kartı , masa numaraları , nedime mendilleri , şeker masası yazıları hepsi aynı temadan tasarlandı. Ve Kadıköyde bir matbaa da bastırıldı. 

Nikah şekeri yerine sokak hayvanlarına mama yardımında bulunduk 

Nedime elbiselerini mangodan aldım , çiçekleri halacım yaptı Selcemu aldı geldi. İndirim döneminde çok güzel elbiseler bulabilirsiniz. Hem sizden bir anı olarak kalacak , hemde fotoğraflarda aynı renk giyinen kızçelerinizi düğünde serbest bırakıp kıyafet zorunluluğu getirmemiş olursunuz. 


 Nedime mendillerini isme özel hazırladım ve düğün gününe kadar onlardan saklamayı başardım. Hediyeleri dağıtırken fotoğrafçımız Esra "Bir dakika bu önemli bir AN çekmem lazım " diyerek bu anımızı ölümsüzleştirmişti.

Bana instagram üzerinden en çok sorulan konulara geliyorum şimdi. Fotoğraf , saç, makyaj ve gelin taçım. İnanın düğün için verdiğim her karardan çok memnunum ama özellikle bu 4 konu içime en sinen insanlarla çalıştığım , şimdi iyi ki tanıdığım arkadaş oldum dediğim insanlar. Fotoğraflarımızı Hayat Ağacı Photography den Esra ve sonradan sürpriz bir şekilde aramıza katılan eşi Kıvanç çekti. Sizi çekim sırasında o kadar rahatlatıyorlar ki kendiniz olmanızı ve bu doğallıkla da fotoğrafların inanılmaz güzel çıkmasını sağlıyorlar. Sabah evden çıkışımızla başlayan süreç , hazırlık aşaması , 3 saatlik ön çekim ve sonrada düğün boyunca gelin-damat odaklı inanılmaz güzel karelerle düğün sonuna kadar devam etti.Yine olsa onlarla çalışırım.Kendilerine buradan bir kez daha öpücükler olsun.





Saç için tesadüf eseri instagramda bulduğum Fikret Tanrıverdi ile makyaj için ise Gözdeciğimin abisi Tuğcan Sağırlar ile çalıştım. Tuğcan bu sıralar yeni açmış olduğu Artizan Studio ile harika işler çıkarmakta. Fikret ve Tuğcan'ın iletişim bilgileri için bana ulaşabilirsiniz. 





Gelelim saç tacına :) Saçımı örgü yapacağım kesindi. Klasik taçlar çok demode geliyordu gözüme. Napsam napsam diye nette dolanırken AtelierPetit.8 in sanat eseri değerindeki taçlarına rastladım. Esra ile istediğim 2 tacın birleşim tasarımı için görüştüm ve Büşra yetenekli elleriyle bana tacımı yaptı. Şu an kendileriyle çok sıkı dost olduk. Esra ve Büşra iyi ki sizi tanımışım , yeteneğiniz , tatlılığınız ve iyi niyetiniz sizi çok çok iyi yerlere getirecek , getirdi. Yolunuz apaçık zaten bundan eminim. 

Gelin çiçeğimi Hippimippi'den aldım. Düğün günü sabah 10 da özel kuryeyle eve gelin çiçeğiniz gelince yüzünüze "işte bugün o gün gülümsemesi" anında oturuyor zaten.

Çiçek : Hippimippi 






Düğün hikayemiz Kış-2015 Cosmopolitan Bride sayısında yayınlandı. Orada  bu kadar detaylı olmasa bile süreci anlatmaya çalışmıştım. Tabi artık o sayıyı bulamayacağınız için mecbur bu yazıyı okuyacaksınız artık.



Geçen sene tamda bu haftanın cumartesisi işte bu anların hepsini birebir yaşıyorduk. 22 Ağustos bol yağmurlu çok kahkahalı eğlencenin dibine vurduğumuz bir düğün oldu bizim için.



Babacımla iskeleye yürüyoruz




Yağmur stresimi sizlere hiç aktarmayacağım , çünkü İYİ Kİ YAĞMUR YAĞDI dediğimiz bir düğün oldu bizim için. Gelinle damat bardaktan boşalırcasına yağan yağmurun altında çılgınlar gibi dans ederse muhteşem misafirlerinizde tente altında oturmuyor merak etmeyin. Sadece o günün keyfini çıkarın , çünkü değiyor.



Eğlenceli düğünlerde yağmur yağarmış 




Evet o sağdaki şey gelinliğimin kuyruğu


Konuyla ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa bana mail atabilir veya yorum kısmına sorularınızı yazabilirsiniz. 

Sevgiyle kalın.





13 yorum:

  1. Nasil guzel bir gelin olmussun. Bu dugunu kacirdigima cok uzuluyorum. Iyi ki fotograflar var. Mutluluklar sizinle olsun, birbirinizin degerini hep bilin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candan Abla çok teşekkür ederiz :) keşke denk gelseydi düğüne de kalabilseydiniz

      Sil
  2. Güzel başlangıcınız hayatınızın her anına mutluluk getirsin Pelinciğim ve Kemalciğim.��

    YanıtlaSil
  3. pelin sen hep evden bildir! ❤️ Hersey mukemmel olmus, omur boyu mutluluklar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegülcüm saol bitanem <3 bebişi sabırsızlıkla bekliyoruz

      Sil
  4. Canımmm :)) harika yazmışsın yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olayın baş kahramanlarından birine "olmasaydınız olmazdı" diyebilirim sanırım <3 <3

      Sil
  5. Merhaba cok güzel bir gelin olmuşsunuz öncelikle tebrk ederim Mutluluklar �� Size sormak istediğim bir şey var o güzelim davetiyenizin üstündeki mum ve mühür sanırım nereden yaptırdınız veya nereden aldınız öğrenebilir miyim �� Teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorumunuz için teşekkür ederim :) http://www.muhurmumu.com/iletisim sitesinden sipariş verdiğiniz zaman mühürü mumu ve eritme tabancasını adresinize kargo ile gönderiyorlar. Kendilerine mail atarsanız tasarım için süreç başlamış oluyor.

      Sil